POLECAMY

Pyszny kapuśniak na 8 sposobów

Kapuśniak to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Z naszymi przepisami przygotujesz ją również w formie kremu!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
Pyszny kapuśniak na 8 sposobów fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Kapuśniak to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Przyrządza się ją z poszatkowanej kapusty, marchewki oraz ziemniaków, na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Odmianą kapuśniaku jest także góralska kwaśnica, którą przygotowuje się z kiszonej kapusty. W Polsce popularny jest także kapuśniak z młodej kapusty, a ostatnio zupa kapuściana w formie kremu.

Przepis na kapuśniak w formie zupy krem

Oto składniki na zupę krem z kapusty:

  • 50 dag kapusty,
  • 20 dag ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • grzanki.

Jak zrobić kapuśniak w formie kremu? Marchew wyszoruj i obierz. Pokrój umyte i obrane ziemniaki w kostkę, a obraną cebulę posiekaj. Warzywa zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu. Po 5-10 minutach dodaj posiekaną kapustę i gotuj do miękkości.

Z kapuśniaku wyjmij marchewkę i zmiksuj z odrobiną wywaru na gęsty krem. Pozostałą zupę również zmiksuj blenderem na aksamitną masę. Następnie dopraw kapuśniak do smaku solą i pieprzem.

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

Oto składniki na kapuśniak staropolski z kiszoną kapustą i fasolą:

  • 30 dag fasoli "Jaś",
  • 35 dag kapusty kiszonej,
  • olej,
  • 3 małe cebule,
  • 3 cienkie marchewki,
  • pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • szczypta cząbru,
  • 2 łyżki majeranku,
  • papryka słodka i ostra,
  • 2,5 l bulionu,
  • 40 dag łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty? Fasolę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Odlej wodę, zalej porcją świeżej wody, gotuj, aż będzie miękka. Kapustę poszatkuj, zalej 2 szklankami wody, gotuj, aż zmięknie i odparuje woda. W dużym garnku na 4 łyżkach oleju przesmaż pokrojone w plasterki warzywa, dodaj fasolę, listki laurowe, cząber, majeranek, słodką oraz ostrą paprykę. Smaż 2 minuty.

Wlej bulion, gotuj kapuśniak pod przykryciem 10 minut. Dodaj kapustę, gotuj kolejne 20 minut. Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanych 4 łyżkach oleju, dodaj do kapuśniaku. Oprósz solą, gotuj, aż mięso zmięknie. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na łyżce oleju, dodaj do zupy. Dopraw. Kapuśniak z kiszonej kapusty podawaj obficie posypany posiekaną natką.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Oto składniki na kapuśniak z młodej kapusty:

  • mały pęczek włoszczyzny, 
  • 3 ziemniaki,
  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 2 garści fasolki szparagowej,
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • listek laurowy,
  • łyżka masła,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę oczyść, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Warzywa zalej gorącym bulionem, zagotuj. Dodaj pokrojoną młodą kapustę i fasolkę oraz ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz. Gotuj kapuśniak, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku, dodaj masło, posyp posiekanym koperkiem.

Zobacz więcej przepisów na zupy

Poniżej znajdziesz jeszcze 8 przepisów na kapuśniak:
 

Zupa z kapusty - Kasia gotuje z Polki.pl
Zupa z kapusty - Kasia gotuje z Polki.pl
Jedna z najsmaczniejszych zup: zupa z kapusty!
Zupa z młodą kapustą
Zupa z młodą kapustą
Z fasolką i z ziemniakami!
Dietetyczna zupa z kapusty
Dietetyczna zupa z kapusty
Wspomaga odchudzanie i świetnie smakuje!
Pyszny kapuśniaczek
Pyszny kapuśniaczek
Zdrowa i pyszna zupa, jaką jest kapuśniaczek z młodej kapusty, to fantastyczne danie obiadowe. Sprawdź, jak je przygotować!
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej.
Kapuśniak po rzeszowsku
Kapuśniak po rzeszowsku
Kapuśniak po rzeszowsku to pyszna zupa z powidłami śliwkowymi i aromatycznym jałowcem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 miesięcy temu
Lubię :) Warto filtrować wodę, na której gotujemy zupy - wtedy jedzonko jest zdrowsze i smaczniejsze, filtry dzbankowe nie dawały u nas rady dlatego założyliśmy filtr na ujęciu wody w kuchni :)