POLECAMY

Klasyczna wojskowa zupa - sprawdź nasze przepisy na grochówkę

Grochówka to tradycyjna polska zupa, która doskonale nadaje się podczas chłodniejszych dni – sprawdź nasze przepisy.

/ 5 miesięcy temu
Klasyczna wojskowa zupa - sprawdź nasze przepisy na grochówkę fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Grochówka wojskowa to znana, sycąca zupa, która jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przygotowywana na bazie aromatycznej kiełbasy, wędzonego lub surowego boczku ciekawie komponuje się z warzywami korzeniowymi również w formie zupy krem. Sprawdź nasze przepisy na znakomitą grochówkę!

Grochówka wojskowa: przepis

Oto składniki na grochówkę wojskową:

  • 2,5 litra wody
  • 300 g grochu
  • 30 dag boczku
  • 2 marchewki
  • ¼ dużego selera
  • 2 cebule
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kminku
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki

 Jak zrobić grochówkę wojskową?

Wcześniej namoczony groch gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około godzinę do miękkości. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Gotujemy osobno i dorzucamy następnie wcześniej ugotowany do całości zblendowany groch. Na patelni podsmażamy boczek przez około 5 minut razem z poszatkowaną cebulą. Przekładamy do grochówki i gotujemy przez około 10 minut do połączenia smaków. Całość doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną grochówkę możemy serwować z odrobiną śmietany i kromką chleba.

Grochówka na boczku: przepis

Oto składniki na grochówkę na boczku:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • duży seler
  • 350 g grochu łuskanego
  • Średnia cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy

 Jak zrobić grochówkę na boczku?

Wcześniej namoczony groch (przez około 2 godziny) płuczemy. Gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez godzinę. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy boczek i kiełbasę na patelni i przekładamy do grochówki. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotujemy przez około 25 minut. Tak przygotowaną grochówkę najlepiej serwować z grzankami z chleba.

Zupa grochowa krem: przepis

Oto składniki na zupę grochową krem:

  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić zupę grochową krem?

Namoczony wcześniej groch gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez około godzinę. Marchew, cebulę oraz ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Do gotującej się fasolki dolewamy bulion. Dorzucamy pokrojone wcześniej warzywa i doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem. Na patelni podsmażamy czosnek oraz cebulę na oliwie z oliwek i dodajemy do grochówki.  Gotujemy przez około 25 minut. Tak przygotowaną zupę serwujemy z kwaśną śmietaną lub z chlebem.

Zobacz inne przepisy na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)