Grochówkę możesz przygotować w wielu pysznych wersjach. Zobacz przepisy na grochówkę wojskową, na wędzonce i w postaci kremu

grochówka fot. Adobe Stock, nesavinov
Grochówka to tradycyjna polska zupa, która doskonale nadaje się podczas chłodniejszych dni. Jest sycąca i pożywna, a dzięki aromatycznym przyprawom - także rozgrzewająca. Możesz przygotować ją w popularnej wersji wojskowej, z dodatkiem wędzonego boczku albo w formie zupy-krem. Oto przepisy na pyszną grochówkę.
Sylwia Kazimierczuk / 29.02.2024 08:37
grochówka fot. Adobe Stock, nesavinov

Grochówkę najczęściej przygotowuje się na wędzonce i chętnie przygotowywana jest podczas miejskich imprez. Dzięki temu, że jest bardzo sycąca i kaloryczna, a sam groch ma dużą zawartość białka, podaje się ją często po długodystansowych biegach. Dodatkowo kojarzy się z typową potrawą wojskową. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smak możesz dowolnie modyfikować poprzez dodatki i przyprawy.

Spis treści:

  1. Przepis na grochówkę wojskową
  2. Przepis na grochówkę na boczku
  3. Grochówka: zupa-krem
  4. Jakie warzywa do grochówki?

Przepis na grochówkę wojskową

Grochówka wojskowa to znana, sycąca zupa, która jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przygotowywana na bazie aromatycznej kiełbasy, wędzonego lub surowego boczku ciekawie komponuje się z warzywami i domowymi grzankami.

Składniki:

  • 2,5 litra wody,
  • 300 g grochu,
  • 30 dag boczku,
  • 2 marchewki,
  • ¼ dużego selera,
  • 2 cebule,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kminku,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Groch namocz w zimnej wodzie i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Wcześniej namoczony groch odcedź i ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
  3. Gotuj przez około godzinę na małym ogniu, aż groch zmięknie.
  4. Wszystkie warzywa (poza cebulą) obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj osobno w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 25 minut).
  5. Do gotujących się warzyw dodaj rozgnieciony lub zblendowany, ugotowany groch. Wymieszaj.
  6. Na patelni podsmaż boczek przez około 5 minut razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
  7. Dodaj do grochówki razem z wytopionym tłuszczem i gotuj jeszcze przez około 10 minut do połączenia smaków.
  8. Całość dopraw kminkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną grochówkę podawaj z kleksem śmietany i grzankami.

grochówka wojskowa

fot. Grochówka wojskowa: przepis/Adobe Stock, mizina

Przepis na grochówkę na boczku

Grochówka na boczku to najbardziej popularny przepis na tę zupę. Wędzonka sprawia, że całość ma bardzo ciekawy aromat i smak. Podobnie, jak w przypadku grochówki wojskowej, warto wcześniej namoczyć groch.

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 4 marchewki,
  • pietruszka,
  • duży seler,
  • 350 g grochu łuskanego,
  • Średnia cebula,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 250 g kiełbasy.

Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek zalej zimną wodą i gotuj ok. pół godziny.
  2. Wcześniej namoczony groch (przez około 2 godziny) odcedź i wypłucz, a następnie dodaj do wody z wędzonką.
  3. Gotuj ok. godzinę, a następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa.
  4. Podsmaż kiełbasę na patelni i wrzuć do gotującej się grochówki razem z tłuszczem.
  5. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotuj jeszcze przez około 25 minut.
  6. Tak przygotowaną grochówkę najlepiej serwować z grzankami lub kromką chrupiącego chleba.

grochówka przepis

fot. Grochówka na wędzonce/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Grochówka: zupa-krem

Grochówkę możesz także przygotować w wersji kremowej. Sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych, a także na zwykły rodzinny obiad. Świetnie smakuje z posiekaną pietruszką oraz kleksem śmietany.

Składniki:

  • 2 szklanki grochu łuskanego,
  • 2 marchewki,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 5 szklanek bulionu warzywnego,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Groch namocz w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, a następnie odcedź, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do gotującego się grochu dolewaj bulion i  dorzuć pokrojone warzywa.
  3. Dopraw sporą ilością liści laurowych i ziela angielskiego oraz majerankiem.
  4. Na patelni podsmaż posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą i zarumienią, dodaj do grochówki.
  5. Gotuj jeszcze przez około 25 minut, a następnie wystudź i zblenduj na gładki krem. Przed podaniem jeszcze raz lekko podgrzej.

grochówka przepisy

fot. Przepis na grochówkę/Adobe Stock, anna_shepulova

Jakie warzywa do grochówki?

Najlepszym towarzystwem dla warzyw korzeniowych, w szczególności marchewki i selera. Nie obejdzie się także bez cebuli oraz ziemniaków, których nie ma co sobie żałować. Poza tym niektórzy do grochówki dodają cienko pokrojoną paprykę lub kukurydzę.

Ważne są także przyprawy: do grochówki idealnie pasuje spora ilość majeranku oraz soli. Groch sam w sobie ma neutralny smak, dlatego niektórzy decydują się także na dodanie szczypty chili.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.05.2017.

Zobacz też inne przepisy na aromatyczne zupy:

Redakcja poleca

REKLAMA