Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 380 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 1 kg flaków wołowych
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml białego octu winnego
- łyżka posiekanego majeranku
- mielona papryka
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
Pulpety:
- 25 dag mielonej wołowiny
- małe jajko
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 3–4 łyżki tartej bułki
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Umyte i oczyszczone flaki zalej wodą z octem, tak aby były przykryte na wysokość 4 cm. Gotuj do miękkości ok. godziny, ew. uzupełniając wodę. Osącz, ostudź, pokrój w cienkie paski.
2. Marchew, pietruszkę, seler i łodygi selera naciowego obierz i pokrój w zapałkę. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż w rondlu na oliwie. Dodaj flaki i smaż kilka minut. Wlej gorący bulion, zagotuj, dopraw mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj 30 minut.
3. Wołowinę wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe pulpety. Obtocz w mące. Gotuj 5 minut w wodzie. Osącz, przełóż do flaków. Zupę wlej na talerze, posyp serem i świeżym majerankiem.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>
Flaki z wołowymi pulpetami
Doprawione majerankiem, papryką i pieprzem