POLECAMY

Flaki z boczniaka

Drób umyć, zalać, zimną wodą, zagotować. Boczniaka umyć, pokroić w paski. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, pokrojonego w paski boczniaka, sól, przyprawę do flaków.

Składniki

  • 2 pałki z kurczaka
  • 2 bioderka z kurczaka
  • 1 kg boczniaka
  • marchew 5 szt.
  • korzeń pietruszki 2 szt.
  • mąka pszenna tortowa 3 łyżki
  • margaryna zwykła 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • majeranek 2 łyżki
  • przyprawa do flaków 2 szt.
  • woda 4 l
  • sól, pieprz mielony, papryka mielona ostra według uznania
  • kostki rosołowe 2 szt. wg uznania

Sposób przygotowania

Drób umyć, zalać, zimną wodą, zagotować. Boczniaka umyć, pokroić w paski. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, pokrojonego w paski boczniaka, sól, przyprawę do flaków. Gotować 45 minut .
Marchewkę tarkujemy. Robimy zasmażkę z margaryny i masła i mąki pszennej, dla mniej wprawnych gospodyń proponuje przetrzeć zasmażkę przez sitko, nie będzie grudek. Dodajemy majeranek. Doprawić według uznania.
Z ugotowanego kurczaka możemy przyrządzić drugie danie – kurczaka w sosie śmietanowym lub pokroić w paski i dodać do flaków będą wtedy flaki drobiowo-boczniakowe.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)