Chłodniki - pomysły na zimne zupy

Chłodnik
Wtenczas wszyscy siedli, i chołodziec litewski milcząc żwawo jedli – zapraszamy na orzeźwiający chłodnik. Za Mickiewiczem udajmy się zatem do altanki, aby odpocząć w cieniu od palącego słońca. Lody, lody dla ochłody – czemu nie – ale przedtem pora na pożywny posiłek, czyli na zupę. Tym razem nie będziemy jednak męczyć się z gorącym rosołem, ale zaserwujemy coś na zimno, czyli po prostu chłodnik.
/ 28.05.2010 08:24
Chłodnik

Skąd pomysł na zimną zupę?

Tradycja sporządzania chłodników przywędrowała do nas od sąsiadów Litwinów jeszcze w IX wieku, a pozostała obecna w kuchni do dziś. Nie tylko zresztą w Polsce – chłodnik podaje się w wielu krajach, a każdy z nich „dodał coś od siebie” do prostego w gruncie rzeczy przepisu.

Chłodnik jest doskonałym pomysłem na gorące letnie dni. Do jego zalet należy nie tylko bogaty zestaw witamin obecny w daniu, lecz także krótki czas przygotowania. Do tego nie potrzeba nawet wprawnej kucharskiej ręki – każda pani domu (a może pan?) poradzą sobie wyśmienicie!

Wypróbuj przepis na Chłodnik litewski

Co jeszcze można wrzucić do chłodnika?

Botwinka, seler, ogórek, buraczki, rzodkiewka, czosnek, jajka, koperek, papryka, szczypiorek, pomidor, orzechy, szparagi, lubczyk, fasola, migdały, mięso, raki, sałata, cebula, ryż, ryby, szczaw, owoce, cytryna, ziemniaki, bazylia, cukinia, goździki, kolendra, a także ser… do tego kefir lub śmietana (można użyć maślanki lub jogurtu naturalnego), lub żurek albo kwas buraczany. Wrzucić możemy wszystko, co mamy pod ręką (byle nam się tak licznie zgromadzone warzywa w garnku nie skłóciły…)

Żeby było smacznie…

Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje – powinien być chłodny. A zatem powinniśmy zadbać o miejsce w lodówce, aby przed podaniem odpowiednio oziębić potrawę. Warto również schłodzić talerze – w ten sposób temperatura zupy nie wzrośnie niepotrzebnie po przelaniu do naczyń. Winien być smaczny oraz pożywny, więc im więcej zdrowych warzyw, tym lepiej. Jeśli dbamy o linię, dobrze jest zastąpić wysokokaloryczną śmietanę np. kefirem. Możemy przygotować chłodnik warzywny lub owocowy – będzie wspaniałym, sycącym posiłkiem w środku dnia. 

Chłodnik wyborny


Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • kilka listków świeżej bazylii lub majeranku
  • 1 mały ogórek lub pół długiego
  • 4 jajka
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 litra kefiru
  • 1/2 lita jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku (najlepiej młodego)
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Warzywa dokładnie opłukać, szczególnie botwinę - bardzo starannie. Odkroić buraczki, obrać, pokroić w małą kostkę, włoszczyznę oczyść z ogonków, ziemi, oczek. Ugotować do miękkości razem z burakami w małej ilości wody (ok. 15 min). W tym czasie pokroić łodygi i liście botwiny. Z garnka wyjąć włoszczyznę i wrzucić botwinę - gotować jeszcze 5 minut. Ugotować jajka na twardo. Rzodkiewkę, ogórka, cebulki dymki pokroić w kosteczkę, szczypior, koperek zioła drobno posiekać. Zgasić płomień, zakwasić sokiem z cytryny, aby barszcz nabrał pięknej czerwonej barwy, ostudzić lekko zupę, wlać kefir i jogurt, dorzucić posiekane nowalijki, przetarty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Można dodać odrobinę cukru. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem przekrojonym na ćwiartki.

Zobacz także: Tarator - bułgarski chłodnik

Truskawkowy z miętą

Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg truskawek
  • 150 g makaronu wstążeczki
  • kawałek cynamonu

Przygotowanie:
Truskawki pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Wlać szklankę wody oraz wsypać cynamon. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zestawić z ognia, wlać maślankę, zmiksować blenderem, wstawić do lodówki. W tym czasie ugotować makaron al dente i dodać do ostudzonego chłodnika.


Gruszkowy z selerem

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 750 ml bulionu
  • szklanka śmietany 18%
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 6 sporych gruszek
  • 15 dag sera błękitnego
  • kolendra
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Gruszki i seler pokroić, zalać bulionem, gotować przez ok. 20 minut. Zupę przelać do miksera, wlać śmietanę i sok z cytryny. Zmiksować, schłodzić. Chłodnik przyprawić i posypać pokrojonym w kosteczkę serem, udekorować kolendrą, liśćmi selera oraz gruszką.


Wiśniowo-imbirowy

Składniki:

  • Kawałek imbiru (kilkucentymetrowy)
  • 60 dag wiśni
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka goździków
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Wydrylowane wcześniej wiśnie wymieszać ze startym imbirem, cukrem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dodać goździki. Wlać szklankę wody, gotować przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia wyjąć goździki, przełożyć zupę do blendera, zmiksować z jogurtem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować śmietaną oraz wiśniami.

Z rzodkiewką i orzechami

Składniki:

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 zielone ogórki
  • 1 litr kefiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać starte w taki sam sposób rzodkiewki. Wymieszać z posiekanymi orzechami, koperkiem i kefirem, przyprawić. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami ogórka oraz rzodkiewki.


Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 4 małosolne ogórki
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka kromek chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tabasco
  • 3 szklanki wody
  • łyżka posiekanych liści bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pokrojonymi w kawałki ogórkami, dodać bazylię, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Miękisz chlebowy zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Dodać do warzyw. Wlać wodę, dodać sól, pieprz oraz tabasco. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Polecamy: Smaki Lwowa.

Redakcja poleca

REKLAMA