Chłodnik litewski

Przed podaniem zupę należy dobrze schłodzić, wstawiając na kilka godzin do lodówki. Warto też do niej dodać pokrojoną cielęcinę.

DRUKUJ PRZEPIS
Chłodnik litewski
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • dwa pęczki botwiny
  • kilka liści szczawiu
  • pół cytryny
  • 2 jajka
  • 750 ml maślanki lub zsiadłego mleka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Zupa szczawiowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Jak zrobić chłodnik litewski?

  1. Botwinkę oczyść, opłucz. Jeśli buraczki są większe, obierz je i pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami grubo posiekaj.
  2. Szczaw opłucz, posiekaj. Botwinkę i szczaw włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko je przykrywał.
  3. Dodaj sól, gotuj ok. 5 min, zakwaś sokiem z cytryny, ostudź.
  4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój w cząstki.
  5. W dużym naczyniu wymieszaj trzepaczką maślankę i śmietanę.
  6. Połącz z botwinką i wywarem.
  7. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, plasterki rzodkiewek, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę.
  8. Chłodnik dopraw cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)