Chłodnik arbuzowo-truskawkowy

Jeśli nie uda ci się kupić laski wanilii, dopraw chłodnik kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego
/ 09.08.2013 07:41
DRUKUJ PRZEPIS
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 140 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 70 dag truskawek
  • 90 dag arbuza
  • 3/4 szklanki delikatnego białego wina
  • 3–4 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki drobno startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz, osącz na sicie, usuń szypułki. Z arbuza odetnij skórkę, miąższ oczyść z pestek, pokrój. Truskawki zmiksuj razem z arbuzem, białym winem, imbirem, skórką pomarańczową, miodem i miąższem z wanilii.
  2. Zmiksowane owoce odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem przelej do miseczek. Podawaj np. z owocami, kleksem śmietany, jogurtu lub biszkoptami.
DRUKUJ PRZEPIS