Barszcz ukraiński

Nie tylko dla wielbicieli tradycyjnej kuchni.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Barszcz ukraiński
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 łyżek suchej fasoli
  • 2 listki laurowe
  • ząbek czosnku
  • 3 średnie buraczki
  • kawałek włoskiej kapusty
  • 3 podudzia z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Zupa grochowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na barszcz ukraiński!

  1. Fasolę opłucz, zalej szklanką wody, posól i zagotuj.
  2. Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na dwie godziny.
  3. Ugotuj ją, by była miękka, w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolej wody.
  4. Buraczki umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. godziny (aż będą miękkie) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
  5. Obierz i pokrój w kostkę.
  6. Mięso włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
  7. Posól i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
  8. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojoną kapustę.
  9. Następnie dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
  10. Zagotuj i dodaj fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach buraczki oraz przecier pomidorowy.
  11. Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).
  12. Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy.
  13. Dopraw solą oraz pieprzem.

Sprawdź inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Przepraszam, ale fasoli raczej nie soli się podczas gotowania , tylko pózniej , bo bedzie twarda.