Barszcz biały na zakwasie - sprawdzony przepis

Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Podajemy sprawdzony przepis na barszcz biały na zakwasie.
/ 21.01.2014 15:27

Barszcz biały

Fot. Fotolia

Składniki na 3 - 4 porcje:

  • 300 g białej surowej kiełbasy
  • Zakwas z mąki pszennej razowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ marchewki
  • ¼ pora
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • Jajka na twardo
  • Olej, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę nakłuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min.
  2. Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
  3. Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan – dodaję chrzan.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.

Zobacz także: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą - przepis

Przepis na zakwas z mąki pszennej razowej

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej (2000)
  • 500-600 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:

  1. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz ząbki czosnku. Całość mieszamy.
  2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej.
  3. Zakwas mieszamy codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wówczas przelewamy go do butelki i wkładamy do lodówki.

Źródło: Materiały prasowe Quote me/bj

Redakcja poleca

REKLAMA