Zupa szczawiowa z jajkiem Magdy Gessler

Wypróbuj tradycyjny polski przepis na zupę szczawiową. Idealna o tej porze roku, kiedy szczaw można własnoręcznie zebrać na łące.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa szczawiowa z jajkiem Magdy Gessler
Shutterstock.com
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szczaw 1 kg
  • bulion 1 litr
  • śmietanka kremówka 150 ml
  • żółtka 4
  • jajka na ugotowane na twardo 4
  • masło 50 g

  • sól, pieprz i cukier do smaku
Zupa szczawiowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę szczawiową z jajkiem!

  1. Szczaw opłukać dokładnie i osączyć. Posiekać.
  2. W rondlu roztopić masło, poddusić na nim szczaw, zalać gorącym bulionem.
  3. Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy szczawiowej, ciągle mieszając.
  4. Zupę szczawiową doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Podawać z połówkami jaj na twardo.
Autorką przepisu jest Magda Gessler

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl


 

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
brygida/tydzień temu
Powiedzcie mi gdzie dostanę jajko magdy gesler bo szukam i nigdzie nie ma.... A poważniej - dobry przepis na coraz rzadziej sporządzaną zupkę, a szkoda bo szczawiowa jest pyszna zwłaszcza z dodatkiem ziemniaków i podsmarzona cebulką :)
małgorzatadeleszek/6 miesięcy temu
Szkoda że bez ziemniaków i nie żółtko tylko rozbełtane całe jajko na koniec gotowania
xxx/2 lata temu
1 kg szczawiu to pewno duża reklamówka na 20 l zupy
POKAŻ KOMENTARZE (4)