Barszcz czerwony z uszkami - przepis

Świąteczny barszcz czerwony z uszkami to początek a zarazem punkt kulminacyjny Wigilii.
/ 11.12.2012 11:03
DRUKUJ PRZEPIS
Barszcz czerwony z uszkami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Uszka:

  • 20 dag mąki
  • żółtko
  • 5 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 3 łyżki tartej bułki
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka masła
  • 2 goździki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Buraki piecz 60 min (180 st.), obierz, zetrzyj. Jabłka pokrój, włóż do buraków. Zalej taką ilością wody, by były przykryte, włóż liście i ziele. Zagotuj, ostudź. Odcedź. Buraki z jabłkami ponownie zalej wodą i zagotuj, ostudź, odcedź. Wywary połącz. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, cytryną i czosnkiem.
  2. Na uszka: grzyby mocz przez noc w wodzie, gotuj 20 min, osącz, posiekaj. Z mąki, szczypty soli i ok. 1/3 szklanki wody zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw.
  3. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z grzybami i natką. Wbij żółtko i wsyp tartą bułkę. Dopraw solą, pieprzem. Ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku ok. 3 cm. Na środek każdego połóż kulkę farszu. Kwadraty złóż po przekątnej i sklej boki i uformuj uszka, zlepiając ze sobą dwa wierzchołki pierożków. Uszka gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij i osącz. Podawaj z barszczem.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: wigilia, zupa