Buraki piecz 60 min (180 st.), obierz, zetrzyj. Jabłka pokrój, włóż do buraków. Zalej taką ilością wody, by były przykryte, włóż liście i ziele. Zagotuj, ostudź. Odcedź. Buraki z jabłkami ponownie zalej wodą i zagotuj, ostudź, odcedź. Wywary połącz. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, cytryną i czosnkiem.
Na uszka: grzyby mocz przez noc w wodzie, gotuj 20 min, osącz, posiekaj. Z mąki, szczypty soli i ok. 1/3 szklanki wody zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw.
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z grzybami i natką. Wbij żółtko i wsyp tartą bułkę. Dopraw solą, pieprzem. Ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku ok. 3 cm. Na środek każdego połóż kulkę farszu. Kwadraty złóż po przekątnej i sklej boki i uformuj uszka, zlepiając ze sobą dwa wierzchołki pierożków. Uszka gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij i osącz. Podawaj z barszczem.