Pasteryzowanie

Pasteryzowanie to sposób konserwacji produktów, polegający na niszczeniu drobnoustrojów w wysokiej temperaturze, poprzez kilkunastominutowe podgrzewanie – np. soków czy mleka. Pasteryzować można również produkty, gdy są zamknięte w szklanych pojemnikach, poprzez umieszczenie ich w dużym garnku wypełnionym gotującą się wodą. W temperaturze 65-70st.C pasteryzujemy przez ok. 20 minut, lub krótko – przez ok. 120 sekund w temperaturze 95st.C.

Pasteryzowanie nie niszczy witamin i składników odżywczych zawartych w produktach, nie wpływa też w żaden sposób na ich smak. Pomaga jednak zwalczyć drobnoustroje i wydłużyć termin przydatności produktów. Najczęściej pasteryzujemy mleko, dżemy bądź marmolady, piwo, wino, a nawet mięsa.

Zobacz: Pasteryzowanie grzybów a także Czy wiesz jak pasteryzować przetwory?

SKOMENTUJ (2)
Zupa mleczna z kaszą manną - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (2)
~gość/4 lata temu
dziekuje przydało mi sie to do szkoły na technike na odpowiedż na pytanie co to jest pasteryzowanie
~gość/4 lata temu
dziekuje przydało mi sie to do szkoły na technike na odpowiedż na pytanie co to jest pasteryzowanie