Macerowanie

Macerowanie to poddawanie produktu spożywczego działaniu rozpuszczalnika (alkoholu, octu, oleju, herbaty, a nawet wody) w celu sporządzenia wyciągów i nalewek lub zmiękczeniu struktury, wydobyciu smaku i nadaniu kruchości produktowi.

Jest to proces długotrwały. Macerowaniu poddawane jest mięso oraz owoce. Ciecze używane do tego procesu to między innymi alkohol, oliwa z oliwek, ocet, herbata itp. Dzięki macerowaniu możemy  sprawić, aby żywność stała się bardziej krucha, delikatna i niezwykle smaczna. Produkty macerowane mogą służyć nam jako przekąska, obiad, a nawet deser. Do różnych rodzajów składników możemy używać różnych marynat np. warzywa warto macerować w bulionie.

Ciekawe właściwości mają produkty macerowane w alkoholu. Mają one bardziej wyrazisty smak, jak również właściwości rozgrzewające.

Zobacz również: Szprycowanie

Ten film pokazuje nam prawdę o nas samych. IKEA przeprowadziła społeczny eksperyment
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
~tuyihuojikop/2 lata temu
6ftguy,uji,imnb67f5tgmyihumijnbuybrntym lululululu
~gość/3 lata temu
[quote=~yutiyu] bhjgyougt87p [/quote]iyry6i e75id jq 4illllllllllllll2VVVVVVVVVVVVVVVVV5Y EB5YNI SRU ,KVJCGTJCIKJGJFIGKKBBUVBMBHYTUR7YTIUYOIUPIIIIIHCJV VROOOOOOOKO.HUIJHUJHUJKURRRRRRRRWA [u][/u]PYTIO6TU[u][b]IYUO MNNNNNNNNNNNNNNNNNNI[/b][/u]KM
~yutiyu/3 lata temu
bhgyougt87p