Kąpiel wodna

Kąpiel wodna to sposób obróbki termicznej potraw. Do większego naczynia, wypełnionego gotującą się wodą należy włożyć mniejsze, tak, aby pozostawało ono częściowo zanurzone. W mniejszym naczyniu umieszczamy składniki, które chcemy poddać obróbce. Kąpiel wodna świetnie sprawdza się w przypadku topienia czekolady, czy robienia masy z żółtek.

Potrzebne są dwa naczynia. Pierwsze zawiera składniki potrawy i wstawione jest do większego garnka napełnionego wrzącą wodą. Ma ona zakrywać 3/4 zanurzonego  naczynia. Zapobiega to przypalaniu oraz zagotowaniu rozpuszczanych produktów takich jak masło, czy czekolada. Technika ta świetnie sprawdza się również, gdy chcemy zachować temperaturę dań.

Zobacz: Sposób na topienie czekolady

Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)