Polsko - francuski słowniczek kulinarny - Słownik Kulinarny

Polsko - francuski słowniczek kulinarny

Bar – bar

Cena – prix

Wysoka – luxe

Ciasto - pate

Cukier – candi

Cytryna - citron

Danie – mets, plat

Główne – principaux

Deser – dessert

Drób – vollaile

Pierś - poitrine

Dziczyzna - gibier

Dziękuję – merci

Fasolka - haricot

Filiżanka – tasse

Do... – à...

Grzyb – champignon

Herbata - thé

Karta dań – menu

Kawa – café

Mielona – moulu

Mrożona – liegéois

Rozpuszczalna - nescafé

Kelner - garçon, Server

Kaczka – cannard

Kiełbasa

Na gorąco - saucisse

W plasterkach – saucisson

Kozie - chevre

Krzesło – chase

Lody – glacee

Lody wielosmakowe w kulkach - bombe glace

Łyżka – cuiller

Łyżeczka - cuillére

Małż - coquillage

Mięso – viande, hacher

Mięso białe - viande blanche 

Mięso czerwone - viande rouge 

Mięso mielone - hacher menu 

Mięso mielone wołowe - bœuf haché 

Mięso wieprzowe – viande de porc, porc

Mięso wołowe – viande de bœuf

Mięso z rusztu - grillade

Miód - miel

Mleko - lait

Naleśnik - crêpe

Napiwek - pourboire

Nóż - couteau

Owoce morza - fruits de mer

Pieprz - poivre

Proszę... - s'il vous plaît...

Przyprawa - condiment

Przystawka – entrée, hors-d'oeuvre

Rachunek – note, ticket de caisse

Ryba - poisson

Sałata - laitue

Sok - jus

Sos – sauce, coulis

Sól - sel

Specjalność zakładu – spécialité de la maison

Stolik - table

Szampan - champagne

Szaszłyk - brochette

Szatnia - vestaire, vestiaire

Szef kuchni - maître cuisinier

Szklanka - verre

Sztućce - couvert

Ślimak - escargot

Śmietanka - créme

Surowy(a) – cru(e)

Szynka - jambon

Toaleta – toilettes, cabinet de toilettes, WC

Udziec - gigot

Woda – eau (dawniej także onde)

Wino – vin

Białe - blanc

Czerwone – rouge

Różowe - rosé

Półsłodkie – demi-doux

Słodkie – doux

Stołowe – piccolo

Wytrawne - sec

Widelec - fourchette

Wołowina – boeuf

Ziemniak – pomme de terre

Zupa - potage

Żaba - rana, grenouille