Pastis - Słownik Kulinarny

Pastis

Pastis

Pastis jest wódką pochodzenia francuskiego. Powstaje na bazie anyżu i lukrecji, dzięki czemu ma charakterystyczny zapach. Wytwarzać zaczęto go na początku ubiegłego stulecia, a popularność zdobył dzięki trafieniu w gusta amatorów absyntu, którzy musieli znaleźć sobie nowy ulubiony napitek po zakazaniu produkcje tego zielonkawego trunku.

Oprócz anyżu i lukrecji, w skład pastis wchodzą jeszcze szczególne dodatki zapachowe i smakowe, a także cukier, którym dosładza się wódkę po przefiltrowaniu. Pastis barwi się karmelem, zaś po dodaniu wody, trunek nabiera charakterystycznej mlecznej barwy.

Zobacz także: Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu

Najsłynniejszą marką pastis jest „Pastis 51”. Nazwa pochodzi od roku, w którym zaczął być wytwarzany. Data to szczególna, bowiem właśnie w roku 1951 zniesiono we Francji ustanowiony przez rząd Vichy zakaz produkowania anyżówek o zawartości alkoholu powyżej 16%. W sposób oczywisty kłóciło się to z tradycyjną recepturą na pastis, w którym zawartość alkoholu - równa 45% objętości – jest najwyższą dopuszczalną przez francuskie prawo.

Pastis podaje się jako aperitif, zwykle rozcieńczony wodą w stosunku 5:1. Dzięki takiej proporcji nie jest zbyt słodki o doskonale nadaje się do spożywania przed posiłkiem.