Owoce morza - Słownik Kulinarny

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza to  jadalne skorupiaki i mięczaki morskie spożywane przez człowieka, rozmaicie przyrządzane lub jedzone surowe. W krajach śródziemnomorskich stanowią jedno z najpopularniejszych dań.

Wśród owoców morza spożywane są głównie:

skorupiaki - homary, langusty, homarzec, kraby i krewetki

mięczaki - małże (ostrygi, omułki, sercówki), ślimaki (uchowiec, trabiki, pobrzeżki) oraz głowonogi (matwy, kałamarnice i ośmiornice)

Wartości odżywcze

Owoce morza są źródłem białka, witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu oraz fluoru.  Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu.  Dodatkowo ostrygi są najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku.

Zobacz także: Ile kalorii mają owoce morza?