Opieńka miodowa (grzyb jadalny) - Słownik Kulinarny

Opieńka miodowa (grzyb jadalny)

Jak rozpoznać opieńki jadalne? Nazwa zwyczajowa: podpieniek. Zobacz, jak rozpoznać smakowite opieńki - to naprawdę pyszne grzyby! Sprawdź!

Opieńka miodowa (grzyb jadalny)

Występowanie opieńki miodowej:

Od września do listopada, przeważnie w gromadzie rośnie na pniakach, korzeniach, ale też na żywych drzewach.

 

Charakterystyka opieńki miodowej:

  1. Żółtawobrązowy, płaski, okrągły kapelusz o średnicy od 3 do 10 cm, pokryty niewielkimi, nieco ciemniejszymi, lekko odstającymi łuseczkami.
  2. Blaszki młode są kremowe, potem zmieniają się na plamiste i brązowawe.
  3. Trzon cielistobrązowy, u podstawy żółtawy. Posiada pierścień od spodu żółtawy.
  4. Miąższ opieńki jest białawy, niezmienny, w trzonie włóknisty i twardy, o grzybowym zapachu.
  5. Jadalne są tylko kapelusze, łykowate trzony usuwa się.
  6. Po przegotowaniu wodę z grzybów należy odlać.

Artykuł z "Przyjaciółka poleca" - na zlecenie Edipresse


Czytaj więcej o grzybach: