Nigiri sushi - Słownik Kulinarny

Nigiri sushi

Nigiri sushi

Istnieje wiele rodzajów sushi. Najpopularniejsze jest właśnie nigiri. Ryż jest formowany w dłoni w owalne paluszki, na których się kładzie pojedynczy rodzaj ryby lub jeden owoc morza. Nie stosuje się tu wodorostów.

Zobacz także: Ciekawe potrawy i dekoracje

Jak zrobić nigiri sushi?

Weź do palców lewej ręki jakąkolwiek rybę np. kawałek łososia. Na środek nałóż wasabi - zrób to palcem wskazującym prawej ręki. Weź do prawej ręki kulkę ryżu i przyciśnij do kawałka ryby, robiąc kciukiem lewej ręki wgniecenie w ryżu. Delikatnie przekręć całość do środka lewej dłoni, tak, aby ryż znalazł się pod spodem.

Ściśnij delikatnie całość, prawie zamykając lewą dłoń i dociśnij wszystko palcami prawej ręki. Przekręć całość jeszcze raz, tak, aby ryba była pod spodem. Ściśnij całość jeszcze raz. Powtórz wszystko dwa razy.

Jeżeli chcemy okręcić nigiri nori, wystarczy pasek o długości 7 cm i grubości 1 cm.

Zobacz także: Wszystko o sushi.