Mleczaj rydz (grzyb jadalny) - Słownik Kulinarny

Mleczaj rydz (grzyb jadalny)

Mleczaj rydz (grzyb jadalny)

Wszystko, co powinnaś wiedzieć na temat rydza!


Występowanie rydzów:

Od sierpnia do końca października, wśród sosen, na glebach piaszczystych. Można go znaleźć w górach i na Mazurach.

Charakterystyka rydzów:

Kapelusz w środku wklęśnięty lub lejkowaty o średnicy 4–10 cm, cielistoczerwonawy do pomarańczowoczerwonawego z ciemniejszym koncentrycznym strefowaniem lub ułożonymi w kręgi jamkowatymi plamkami z wyraźnie podwiniętymi brzegami i blaszkami na spodzie. Blaszki po uszkodzeniu zielenieją. Skórka gładka, sucha, podczas wilgotnej pogody śluzowata. Trzon ma barwę kapelusza, równo gruby, wnętrze początkowo pełne, później puste.

Na zlecenie Edipresse - artykuł z "Przyjaciółka poleca"

Sprawdź więcej na temat grzybów: