Maki sushi - Słownik Kulinarny

Maki sushi

Maki sushi

Maki sushi to ryż z dodatkiem ryby i warzyw. Zawija się go na płacie wodorostu nori i kroi na plasterki. Długość sushi maki powinna być mniejsza od średnicy.  Maki dzielimy na hosomaki, chumaki, uramaki i futomaki.

Zwykle podaje się go z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Wyróżnia się następujące rodzaje maki sushi:

  • z owocami morza: ebi (z krewetką), hamachi (z seriola- Seriola quinqueradiata), ibodai (z rybą maślaną), hotate-gai (z przegrzebkami - Patinopecten yessoensis), katakuchi-iwashi (z sardelą - Engraulis japonicus), sappa (z sardynelą - Sardinella zunasi), suzuki (z [sandaczem), sake (z łososiem), tai (z doradą królewską), tekka (z tuńczykiem), unagi (z węgorzem słodkowodnym); anago (z węgorzem morskim)

  • z warzywami: artichoke (z karczochem), avocado, kappa (z ogórkiem), karashina (z kapustą sitowatą), o-shinko (z kiszoną rzepą), shiitake (z grzybkami), takenoko (z pędami bambusa), tamago (kawałkiem naleśnika), yaki-akapīman (z czerwoną papryką), yaki-kipīman (z żółtą papryką), yaki-nasu (z bakłażanem), zucchini (z kabaczkiem)

Maki sushi dzieli się również ze względu na:

  • rozmiar: hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), naka-maki (średnie, 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm)

  • sposób podania: temaki (rożek z alg nori), uramaki („wywinięte maki”: dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną)

Zobacz także: Ciekawe dekoracje i potrawy