Jak rozpoznać kanie? - Słownik Kulinarny

Jak rozpoznać kanie?

Jak rozpoznać kanie?

fot. Fotolia

Czubajka kania (potocznie nazywana po prostu kanią) to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Z wyglądu łudząco podobny do śmiertelnie niebezpiecznego muchomora sromotnikowego - to właśnie dlatego zalecana jest szczególna ostrożność przy zbieraniu tych grzybów!

Występowanie kani:

Od lipca do końca października, w lasach liściastych, iglastych oraz mieszanych, na polanach, w wysokich trawach, miejscach słonecznych.

Charakterystyka kani - jak ją rozpoznać?

  • Ma duży, nawet do 30 cm, bladobrązowy, z przylegającymi łuskami, kapelusz.
  • W początkowej fazie wzrostu jest kulisty, z czasem płasko rozłożony, kształtem przypominający parasol, z wyraźnym garbkiem na szczycie.
  • Jest osadzony na długim trzonie z zygzakowatym wzorkiem, bulwiastą podstawą, grubym, ruchomym pierścieniem. Blaszki białawe, gęste.
Na zlecenie Edipresse - "Przyjaciółka poleca"

Dowiedz się więcej o grzybach: