Hummus - Słownik Kulinarny

Hummus

Hummus
Hummus to popularna w kuchni arabskiej potrawa zrobiona z utartej ciecierzycy doprawionej czosnkiem i sokiem z cytryny. Podaje się ją z reguły z chlebkiem pita. Przygotuj hummus i podaj jako przekąskę przed obiadem.

Składniki na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 cytryna
  • 50 ml oliwy
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • szczypta papryki w proszku do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. W mikserze wymieszaj pastę tahini z sokiem z cytryny, a następnie dodaj czosnek, kumin i sól i znów zmiksuj.
  2. Dodaj ciecierzycę i miksuj aż pasta będzie gładka.
  3. Przed podaniem polej hummus oliwą z oliwek i posyp papryką.