Botwina - Słownik Kulinarny

Botwina

Botwina

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane są przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą "botwinka" określa się również zupę, której jest ona głównym składnikiem. Botwina jest też dodawana do chłodników oraz barszczy.

Wartości odżywcze

Buraki są źródłem antyoksydantów i składników odżywczych (zwłaszcza kwasu foliowego, manganu, potasu i żelaza). W ich składzie jest betaina, która jest ważna dla zachowania zdrowia układu krążenia. Ze względu na dużą zawartość błonnika powinni o nim pamiętać dbający o linię.

Młode liście buraka zawierają więcej cennych substancji odżywczych niż korzenie spichrzowe. Sok z buraka obniża ciśnienie krwi, a także zwiększa wytrzymałość i odporność organizmu.

Buraki magazynują substancje z ziemi, w której rosną - również te szkodliwe dla zdrowia. Dlatego też należy wybierać buraki z upraw ekologicznych.

Botwinka w sezonie wiosna-lato 2012.