Ziemniaczana sałatka z salami

Sos do sałatki możesz przygotować na bazie aromatycznej oliwy z oliwek extra vergine z bazyli. Dodaj do niej ulubione posiekane zioła.

DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaczana sałatka z salami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 80 dag średnich ziemniaków
  • 25 dag salami w kawałku
  • 25 dag sera żółtego
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 2 średnie czerwone cebule
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek cienkiego szczypiorku

Sos:

  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • pieprz
  • sól
Sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź w zimnej wodzie, obierz, a następnie przekrój na ćwiartki. Rzodkiewki opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, cebule obierz i również pokrój w pół plasterki. Salami oraz ser pokrój w słupki. Szczypiorek posiekaj.
  2. Składniki sałatki wymieszaj w dużej misce, zalej sosem przygotowanym z oliwy, octu winnego, musztardy, sosu sojowego, pieprzu i soli. Sałatkę schłodź przed podaniem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)