Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi

Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi to bardzo lekkie danie ze świeżych warzyw. Sprawdź nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 15 min
Ilość kalorii: 110 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag świeżych listków szpinaku
  • pęczek świeżych listków botwinki
  • główka sałaty, np. rzymskiej
  • krótki ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki orzeszków piniowych

Sos:

  • 10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka likieru pomarańczowego (dowolnie)
  • szczypta cukru
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Szpinak, botwinkę, sałatę, ogórek, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe opłucz, delikatnie osusz. Sałatę i większe listki szpinaku porwij na kawałki (mniejsze zostaw w całości). Ogórek i rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  2. Składniki sosu wymieszaj, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Polej nim składniki sałatki,  wymieszaj. Przed podaniem posyp ją uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)