Wiosenna sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

Wiosenna bomba witaminowa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i ogórkiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • sałata masłowa
  • 1/2 sałaty lodowej, strzępiastej lub rzymskiej
  • pęczek rzodkiewek
  • świeży ogórek
  • 1/2 szklanki wiórków parmezanu (lub startego sera żółtego)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
Sałatka z kurczakiem i ananasem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sałatkę z rzodkiewką i ogórkiem!

  1. Sałaty opłucz, osusz i liście porwij na mniejsze kawałki.
  2. Ogórka i rzodkiewki opłucz, pokrój w cienkie plasterki.
  3. Przygotuj sos: obie musztardy wymieszaj z miodem, oliwą, wodą, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem.
  4. Składniki sałatki przełóż do salaterki, polej sosem i posyp serem.
  5. Delikatnie wymieszaj.
  6. Podawaj np. do steków.

Sprawdź inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)