Uszka z rozmarynem na ostro

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 30 dag uszek
- 2–3  papryczki chili
- 4–5 ząbków czosnku
- 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- 10 dag startego parmezanu
- 6–8 łyżek oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2–3 igiełki rozmarynu drobno posiekne
- sól
Przygotowanie:
1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Od razu delikatnie go zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania, Doprowadź do wrzenia i ugotuj makaron al dente. Po odcedzeniu osącz na sitku.

2. Papryczki chili umyj i drobno posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż czosnek i chili. Dodaj posiekane igiełki rozmarynu. Lekko podsmaż nie dopuszczając do przypalenia.

3. Dołóż ugotowane uszka i wymieszaj. Przełóż do miski, posyp posiekaną natką, pokrojonymi w plasterki oliwkami i parmezanem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA