POLECAMY

Chrupiąca i zdrowa - sprawdź przepisy na surówkę z pora

Surówka z pora to aromatyczny dodatek do obiadu, który podkreśli smak mięsa – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Chrupiąca i zdrowa - sprawdź przepisy na surówkę z pora fot. Fotolia

Surówka z pora na bazie lekkiego jogurtu lub gęstego i delikatnego majonezu to ciekawa propozycja dodatku do obiadu. W asyście kwaśnego jabłka, słodkiej gruszki lub jajka jest wyjątkowo smaczna. Sprawdź nasze pomysły na surówkę z pora!

Surówka z pora do obiadu

Oto składniki na surówkę z pora do obiadu:

  • por
  • pomidor
  • ogórek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić surówkę z pora do obiadu?

Por kroimy na drobne kawałki. Siekamy pomidory i kroimy ogórek na cienkie plasterki. Siekamy pietruszkę. Wyciskamy sok z cytryny.  Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i przekładamy do miski. Odstawiamy do lodówki na godzinę do przegryzienia się smaków. Idealna sałatka do obiadu, która możemy podać również z majonezem.

Surówka z pora i jajka

Oto składniki na surówkę z pora i jajka:

  • liście bazylii
  • 3 średnie pory
  • 3 jajka
  • łyżka musztardy
  • łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić surówkę z pora i jajka?

Pory siekamy drobno. Gotujemy jajka na twardo i kroimy w kosteczkę. Przygotowując sos mieszamy musztardę, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 15 minut. Doskonale smakuje również z posiekaną pietruszką.

Surówka z pora i jabłka

Oto składniki na surówkę z pora i jabłka:

  • średni por
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 jabłka
  • jogurt
  • łyżka majonezu

Jak zrobić surówkę z pora i jabłka?

Siekamy drobno por. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia smaków. Tak przygotowaną surówkę możemy serwować jako dodatek do mięsa, jak i samodzielne danie. Chcąc zmniejszyć kaloryczność, możemy pominąć dodatek majonezu.

Sprawdź inne przepisy na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)