POLECAMY

Krucha i kremowa jednocześnie - sprawdź nasze przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu, który przygotujesz w niespełna 10 minut – sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
Krucha i kremowa jednocześnie - sprawdź nasze przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej fot. Fotolia

Surówka z kapusty pekińskiej przygotowywana na bazie warzyw korzeniowych i owoców doskonale smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Kapusta pekińska bogata w witaminę C i wapń dostarcza nam niezbędnych składników mineralnych. Podawana razem z jogurtem lub majonezem ciekawie komponuje się z kotletami drobiowymi lub do dań z grilla. Sprawdź nasze przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej!

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki: przepis

Oto składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki:

  • średnia kapusta pekińska
  • papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?

Kapustę pekińską dokładnie obmywamy i siekamy na drobne paski. Osuszamy ja za pomocą suszarki do sałaty lub ręcznika papierowego. Paprykę kroimy w drobną kostkę lub paski. W miseczce mieszamy jogurt i majonez. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Paprykę łączymy z kapustą i polewamy przygotowanym sosem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia. Tak przyrządzoną surówkę z kapusty pekińskiej możemy z powodzeniem podawać do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: przepis

Oto składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki:

  • mała kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • jabłko typu Jonagold
  • posiekana pietruszka
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

 Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki?

Kapustę dokładnie obmywamy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Szatkujemy na mniejsze paski i odkładamy na bok do większej miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko kroimy w kosteczkę. W osobnej misce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie warzywa łączymy z przygotowanym sosem jogurtowym. Tak przyrządzoną surówkę z kapusty pekińskiej serwujemy z kotletem z kurczaka i puree ziemniaczanym.

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu: przepis

Oto składniki na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu:

  • średnia kapusta pekińska
  • średnia cebula
  • posiekana pietruszka
  • łyżka octu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu?

Kapustę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy liście ręcznikiem papierowym. Następnie szatkujemy na drobne paseczki. Odkładamy do większej miski. Siekamy cebulę w piórka i łączymy z posiekaną pietruszką. W mniejszej misce łączymy jogurt z octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Tak przyrządzoną surówkę z kapusty pekińskiej możemy podawać do obiadu z duszonym mięsem.

Zobacz inne przepisy na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)