Smażony witlinek i jadalne kwiaty w szpinaku - przepis Basi Ritz
Składniki (dla 4 osób):
- 4 filety rybne
- parę gałązek tymianku
- oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
- sól morska
W przepisie wykorzystano rybę witlinek, ale można go zastąpić dorszem, okoniem morskim, doradą lub dowolną ulubioną rybą).
Sałata
- ok. 600 g młodego, świeżego szpinaku
- jadalne kwiaty: nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki.
- filety z 1 dojrzałej pomarańczy
- 12 pomidorków koktajlowych
Dressing
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. ½ pomarańczy)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Składniki na dressing umieścić w miseczce i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
- Szpinak umyć, osuszyć, usunąć łodygi. Pomidory pokroić w ćwiartki, filety z pomarańczy pokroić w dużą kostkę. Wszystko umieścić w misce, polać dressingiem, wymieszać. Rozłożyć na talerzach, dodać kwiaty.
- Filety rybne oczyścić z łusek, umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć ukośnie w paru miejscach. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw na stronie skóry, a kiedy będzie ładnie zrumieniona, przełożyć na krótką chwilę na drugą stronę.
- Ułożyć na talerzach, obok szpinaku, serwować od razu.
Źródło: PR Kwadrat Sp. z o.o./bj
Więcej przepisów Basi Ritz na stronie www.kulinarnamekka.blogspot.com
Zobacz także: Pieczone faszerowane kwiaty cukinii - przepis