POLECAMY

Sałatka z pomidorów - Kasia gotuje z Polki.pl

Sałatka z pomidorów, ziół i sera feta to esencja smaku późnego lata. Zobacz przepis Kasi Bukowskiej!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu

Do tej przekąski użyj pomidorów o najróżniejszych kształtach i kolorach. Dzięki temu gotowe danie będzie wyglądać jeszcze efektowniej, a przecież przy serwowaniu przystawek nie chodzi tylko o ich walory smakowe. Do sałatki z pomidorów dołóż też dużo ziół - świetnie sprawdzi się bazylia, pietruszka, a nawet mięta. Całość musi być wzbogacona porządną garścią sera feta.

W sezonie warto jeść jak najwięcej pomidorów. Zawierają likopen, który ma działanie przeciwutleniające. Warto też wspomnieć, że zawarte w pomidorach pektyny, obniżają poziom cholesterolu. A 100 g tych warzyw ma w sobie jedynie 18 kalorii!

Przepis na sałatkę z pomidorów

Oto składniki na sałatkę z pomidorów według Kasi Bukowskiej:

  • 3/4 kg różnych pomidorów,
  • 50 g sera feta,
  • 1 garść różnych ziół - natka pietruszki, mięta, bazylia,
  • miód,
  • ocet jabłkowy,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów? Rozpocznij od pokrojenia składników. Pomidory pokrój na kawałki o różnej grubości. Zioła posiekaj, a ser feta pokrusz.

Pomidory ułóż na półmisku, obłóż je serem. W miseczce zmieszaj łyżkę miodu, 2 łyżki octu jabłkowego i 3 łyżki oliwy z oliwek. Dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę z pomidorów, a całość obsyp posiekanymi ziołami. Przekąskę możesz zaserwować z grzankami, aby stała się bardziej sycąca!

Zobacz więcej video kulinarnych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)