Sałatka z kiełkami i orzechami

Z orzechów włoskich i laskowych!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z kiełkami i orzechami
serwis prasowy Knorr
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • 100 g sałaty roszponki
  • 100 g kiełków rzodkiewki
  • 100 g kiełków słonecznika
  • 50 g kiełków lucerny
  • 80 g pomidorków cherry
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: w sezonie 8 rzodkiewek
Sałatka z kapusty pekińskiej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sałatkę z kiełkami i orzechami!

  1. Laskowe i włoskie orzechy wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i upraż.
  2. Zarumienione zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
  3. By pozbyć się skórki orzechów, wystarczy je potem potrzeć w dłoniach lub w lnianej ściereczce.
  4. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki, a rzodkiewkę w cienkie plastry.
  5. W małej misce przygotuj sos.
  6. Zawartość opakowania sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego wymieszaj z zimną wodą i oliwą - w ten sposób otrzymasz sos, który idealnie połączy wszystkie składniki.
  7. W misce wymieszaj listki roszponki z kiełkami, orzechami, pomidorkami i rzodkiewką.
  8. Tuż przed podaniem całość polej sosem i dopiero wtedy wymieszaj - będziesz mieć pewność, że warzywa nie rozmokną i pozostaną chrupiące.
Materiały prasowe - przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego

Zobacz inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)