Sałatka z grillowanej cukinii

Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z grillowanej cukinii
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 długie słodkie papryki
  • pęczek bazylii
  • 3 duże pomidory
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sałatkę z grillowanej cukinii!

  1. Cukinię pokrój w plastry, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
  2. Usmaż na grillowej patelni.
  3. Papryki pokrój w krążki, ugrilluj na patelni.
  4. Dodaj do cukinii.
  5. Letnie warzywa polej oliwą z posiekanym czosnkiem, octem, posiekaną natką i połową bazylii, szczyptą soli i pieprzu.
  6. Odstaw na 30 minut.
  7. Układaj warstwami na talerzach, razem z pokrojonymi w plastry pomidorami.
  8. Posyp resztą bazylii.
  9. Sałatkę podawaj z grzankami np. z ciabatty porwanej na kawałki i podsmażonej na oliwie.

Sprawdź inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)