Sałatka z czerwonej fasoli

Z dodatkiem tuńczyka i ogórka!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z czerwonej fasoli
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka suchej czerwonej fasoli
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 średnie czerwone cebule
  • świeży ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki miodu  
  • sól
  • pieprz
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli!

  1. Fasolę namocz w wodzie i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Gotuj aż do miękkości.
  3. Odcedź i ostudź.
  4. Warzywa opłucz i oczyść. 
  5. Paprykę pokrój w paseczki, ogórka w plasterki, cebulę w krążki.  
  6. Dymkę opłucz, osusz i drobno posiekaj.
  7. Fasolę wymieszaj z przygotowanymi składnikami.
  8. Polej sosem przygotowanym z musztardy, miodu, soku z cytryny, czosnku, oleju, soli i pieprzu.
  9. Sałatkę przed podaniem obłóż kawałkami tuńczyka, odsączonymi z oleju.

Sprawdź inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
ela/2 lata temu
Mam swoje gąski, i jak tylko mi się zachce gęsinki to mam świeżutką