Sałatka z botwinką - przepis

Sałatka z botwinką to bardzo dobry pomysł na wiosenną sałatkę. Sprawdź przepis!
/ 16.05.2013 07:12
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • sałata rzymska
  • 2 pęczki młodych liści botwinki
  • 2 malinowe pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • 10 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • olej, sok z cytryny
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • miód akacjowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos. Dokładnie wymieszaj oliwę z pestek winogron, wytrawne wino, dwie łyżki wody i sok z cytryny. Dodaj startą na tarce cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kroplę miodu akacjowego.
  2. Sałatę opłucz zimną wodą. Osusz lub odwiruj w suszarce do sałaty. Poszarp liście botwinki na nieduże kawałki. Rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Umyte i osuszone pomidory podziel na cząstki.
  3. Warzywa przełóż do szklanej salaterki. Polej przygotowanym sosem tuż przed podaniem na stół, żeby sałatka wyglądała świeżo. Na końcu dodaj plastry szynki.
DRUKUJ PRZEPIS