Sałatka z boczkiem i grzankami

Sałatka z boczkiem i grzankami to pożywne a zarazem zdrowe danie!

DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z boczkiem i grzankami
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag wędz. boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • po garści roszponki i rukoli
  • kilka liści sałaty radicchio
  • 3 łyżki octu 10 proc.

Sos winegret:

  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki czerw. octu winnego 6 proc.
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Sałatka z awokado i boczkiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Sałaty porwij. Boczek pokrój w paski, smaż 3 min na suchej patelni. Ułóż na sałatach. Na wytopionym tłuszczu zrumień pokrojony chleb i posyp sałatkę.
  2. Na winegret wymieszaj oliwę z octem, sosem sojowym, czosnkiem, solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę.
  3. W garnku zagotuj 1 litr wrzątku z octem. Jajka wbij kolejno na talerz i ostrożnie wlej do wrzątku. Gotuj 5 min, nadając białku owalny kształt. Jajka wyjmij, ułóż na sałatce.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)