Sałatka z boczkiem i grzankami - przepis

Sałatka z boczkiem i grzankami to pożywne a zarazem zdrowe danie!
/ 16.04.2013 06:47
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag wędz. boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • po garści roszponki i rukoli
  • kilka liści sałaty radicchio
  • 3 łyżki octu 10 proc.

Sos winegret:

  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki czerw. octu winnego 6 proc.
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Sałaty porwij. Boczek pokrój w paski, smaż 3 min na suchej patelni. Ułóż na sałatach. Na wytopionym tłuszczu zrumień pokrojony chleb i posyp sałatkę.
  2. Na winegret wymieszaj oliwę z octem, sosem sojowym, czosnkiem, solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę.
  3. W garnku zagotuj 1 litr wrzątku z octem. Jajka wbij kolejno na talerz i ostrożnie wlej do wrzątku. Gotuj 5 min, nadając białku owalny kształt. Jajka wyjmij, ułóż na sałatce.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA