Sałatka z bobem i szpinakiem

Zielona porcja witamin!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z bobem i szpinakiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag świeżego lub mrożonego bobu
  • 5 dag świeżych listków szpinaku
  • czerwona papryka
  • 1/2 pęczka dymki
  • czerwona cebula
  • 5 dag sera rokpol
  • łyżka musztardy Dijon
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżka octu (najlepiej z białego wina)
  • sól
  • pieprz
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sałatkę ze szpinakiem i bobem!

  1. Szpinak opłucz i dobrze odsącz.
  2. Bób obgotuj w osolonej wodzie, obierz.
  3. Paprykę i cebulę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę.
  4. Dymkę drobno posiekaj.
  5. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz.
  6. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z olejem, octem, dopraw solą i pieprzem.
  7. Składniki sałatki wymieszaj w misce, polej przygotowanym sosem i lekko schłodź w lodówce.
  8. Sałatka świetnie pasuje do grzanek, np. czosnkowych.

Sprawdź inne przepisy kulinarne inspiracje:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)