Sałatka szpinakowa z ciecierzycą

Sałatka szpinakowa z ciecierzycą będzie pyszną przekąską dla osób chcących odżywiać się zdrowo. Zobacz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka szpinakowa z ciecierzycą
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 garści (20 dag) młodych listków szpinaku
  • 1 puszka albo szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 20 dag dobrze odciśniętego i sprasowanego twarogu
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • kilka listków kolendry

Na sos curry:

  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry
  • sól, pieprz
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Większe porozrywaj na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Na sitku najpierw przelej wrzątkiem, potem zimną wodą. Starannie osącz.
  2. Ciecierzycę odcedź z zalewy. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę.
  3. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, curry, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Składniki sałatki przełóż do miski. Polej sosem curry i delikatnie wymieszaj. Posyp listkami umytej i osuszonej kolendry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)