Sałatka ryżowa z papryką

Dodaj też jajka i cebulę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka ryżowa z papryką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag ryżu (najlepiej parboiled)
  • 2 nieduże papryki: czerwona i żółta
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • czerwona cebulka
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie w sezonie: pęczek rzodkiewki
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sałatkę ryżową z papryką!

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku.
  2. Odlej, przelej zimną wodą i osusz na sicie.
  3. Papryki pokrój w kostkę.
  4. Obraną cebulkę pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Ryż połącz z warzywami, dodaj posiekaną natkę.
  6. Sałatkę przełóż do salaterki, obłóż ćwiartkami jajek.
  7. Polej połową sosu, przygotowanego z majonezu, jogurtu, koperku, szczypty soli i pieprzu.
  8. Resztę sosu podaj oddzielnie.

Zobacz więcej przepisów na sałatkę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)