Sałatka makaronowa z miętą

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 30 dag makaronu wstążki
- 15–20 dag pastrami lub pieczeni wołowej
- 2 pomidory
- duży ogórek wężowy
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 pęczka szczypiorku
- ocet winny
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw na sicie, aby dobrze ociekł. Następnie jeszcze lekko ciepły wymieszaj z łyżeczką oliwy, aby wstążki się nie posklejały.

2. Pastrami lub pieczeń pokrój w cienkie plasterki. Umyty ogórek rozetnij na pół, łyżeczką ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. Następnie miąższ pokrój w słupki.

3. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Listki mięty poodrywaj od gałązek. Połowę listków posiekaj. Posiekaj też szczypiorek.

4. Makaron wymieszaj z pastrami, ogórkiem i pomidorami oraz posiekaną miętą i szczypiorkiem. Skrop oliwą i octem winnym.  Sałatkę dopraw na ostro solą i pieprzem. Udekoruj całymi listkami mięty. Zamiast pomidorów do tej orzeźwiającej sałatki możesz dodać wyfiletowane cząstki pomarańczy lub różowego grejpfruta. Miętę z kolei, dla wzbogacenia smaku, można wymieszać pół na pół z posiekaną kolendrą.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA