Sałatka á la Caprese

Smakuje wspaniale z chlebem czosnkowym

DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka á la Caprese
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 duże, mięsiste pomidory
  • 3 cukinie
  • 30 dag okrągłego koziego sera
  • 4 łyżki dużych czarnych oliwek
  • 2–3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • oliwa
  • listki bazylii

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cukinie i pomidory umyj, osusz. Z cukinii odetnij końce, z pomidorów wytnij zielone nasady ogonków. Ostrym nożem pokrój cukinię i pomidory w dość grube plastry.
  2. Rozdrobnione warzywa pokrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Połóż pojedynczą warstwą na rozgrzanej patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku, opiekaj po kilka minut z obu stron, aż warzywa zmiękną i z wierzchu lekko się przypieką.
  3. Kozi ser potnij w plastry. Na brzegu dużego talerza ułóż na przemian plastry cukinii, pomidora i sera. W środek wsyp czarne oliwki. Przygotuj sos: rozgnieć czosnek i wymieszaj z resztą składników. Pokrop sosem sałatkę.
  4. Sałatkę á la Caprese posyp ją świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami bazylii.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)