Sałatka krewetkowa w grejpfrucie

Jedzenie cytrusów w zimie zdecydowanie podwyższa odporność.

DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka krewetkowa w grejpfrucie
Stockfood/Free
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 33 min
Ilość kalorii: 185 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mrożonych krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone grejpfruty
  • łyżka rzeżuchy
  • 4 listki sałaty
  • sól
  • pieprz
Sałatka z krewetkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Krewetki rozmroź, opłucz, osącz. Wymieszaj z sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 min.
  2. Grejpfruty dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Każdy przekrój w poprzek na połowę. Za pomocą spiczastego noża z każdej połówki wytnij większą część miąższu, tak by pozostały miseczki z centymetrową ścianką. Z wydrążonego miąższu usuń błonki, pokrój go w kostkę.
  3. Krewetki smaż na rozgrzanym oleju 2–3 min. Dodaj je razem z sosem do pokrojonego grejpfruta. Mieszanką napełnij połówki owoców. Udekoruj rzeżuchą i sałatą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)