Sałata z pomarańczą

Sałatka z pomarńczą i oliwkami wniesie trochę lata do twojej kuchni

DRUKUJ PRZEPIS
Sałata z pomarańczą
Stockfood/Free
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 95 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 sałata endywia
  • 2 pomarańcze
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • listki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
Lekka i orzeźwiająca sałatka z cytrusów, mięty i fety - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  • Sałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
  • Pomarańcze obierz. Z 2–3 cząstek wyciśnij sok, z pozostałych usuń białe błonki, tak by powstały soczyste filety.
  • Cebulę obierz, pokrój w półtalarki. Oliwki pokrój.
  • Wymieszaj sałatę z cebulą, pomarańczowymi filecikami i oliwkami. Oprósz solą i pieprzem.
  • Wyciśnięty z pomarańczy sok wymieszaj z oliwą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Udekoruj listkami mięty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)