POLECAMY

Ryżowa sałatka z rybą

Ryż, oliwki, ryba, papryka i cebula - połączenie idealne!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ryżowa sałatka z rybą
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 220 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu
  • wędzona makrela lub wędzony pstrąg
  • czerwona papryka
  • świeży ogórek 
  • 20 czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • 1/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 pęczka posiekanego koperku
  • posiekana cebula
  • 6 łyżek oleju 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż opłucz na sicie pod bieżącą wodą, dokładnie osącz.
2. Ugotuj ryż do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku.
3. Osącz na sicie, ostudź.
4. Rybę obierz ze skóry i oczyść z ości. Podziel na duże kawałki.
5. W salaterce wymieszaj ryż z pokrojonymi w kostkę papryką i ogórkiem, oliwkami i ziołami.
6. Olej połącz z sokiem z cytryny, miodem, sosem sojowym i pieprzem.
7. Polej nim sałatkę.
8. Dodaj kawałki wędzonej ryby i delikatnie wymieszaj.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
moja ulubiona sałatka z ryżu to taka z dodatkiem kiełbaski i papryki:)pychaaa;)