Pierś kaczki z awokado

Do tej sałatki możesz też wykorzystać upieczonego lub grillowanego kurczaka albo indyka.

DRUKUJ PRZEPIS
Pierś kaczki z awokado
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 upieczone piersi kaczki
  • 2 awokado
  • środek sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag małych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz
Sałatka z awokado i boczkiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z piersi kaczki usuń skórę. Pokrój najpierw w niezbyt grube plastry, a następnie w paski.
  2. Awokado cienko obierz. Miąższ oddziel od pestki, a następnie pokrój w słupki. Sałatę umyj, odwiruj i porozrywaj  na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w dość cienkie półkrążki. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
  3. Przygotuj sos z majonezu, soku cytrynowego, sosu sojowego, miodu. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  4. Składniki sałatki przełóż do salaterki. Delikatnie wymieszaj i polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)