Melon w kremie miodowym

Wspaniała sałatka z imbirem i białym winem w wydrążonych połówkach melona!

DRUKUJ PRZEPIS
Melon w kremie miodowym
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 melona
  • 6-milimetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
Krem miodowy:
  • 4 łyżeczki miodu akacjowego lub innego płynnego miodu
  •  łyżka żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 l śmietany kremówki 36 proc. tł.
  • 150 ml białego wina
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

W wersji dla dzieci białe wino można zastąpić sokiem z białych winogron. Zobacz przepis na sałatkę z melona!

  1. Usuń nasiona melona, a następnie specjalną łyżką wydrąż kulki miąższu.
  2. Odetnij z dołu owocu mały kawałek skórki, tak by połówka melona stała pewnie na stole.
  3. Obierz imbir, posiekaj, wymieszaj z łyżką soku z cytryny, miodem i kulkami z miąższu melona.
  4. Wsyp żelatynę do małej miski z sokiem z cytryny i rozpuść na parze lub w kąpieli wodnej.
  5. Wyjmij miskę i wlej do niej miód.
  6. Ubij kremówkę na sztywno, cały czas ubijając, stopniowo wlej wino. Dodaj do żelatyny.
  7. Włóż połowę kulek melona i soku do miski z melona.
  8. Nałóż krem. Przykryj i chłodź 2 godziny.
  9. Podawaj z resztą melonów ułożonych na wierzchu.

Inne pyszności z melona:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)