Makaronowa sałatka ze szparagami

Sałatkę możesz udekorowac listkami świeżej bazylii oraz sezamem.

DRUKUJ PRZEPIS
Makaronowa sałatka ze szparagami
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • opakowanie makaronu rurki
  • 2 pomidory
  • sok z cytryny
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 10 dag wędliny dojrzewającej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka nasionek sezamu
  • sól
  • biały pieprz
  • bazylia
Sałatka z makaronem ryżowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, przestudź.
  2. Oczyść szparagi i dymkę. Oba warzywa pokrój na kawałki o długości 6 cm.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Na tłuszczu smaż ok. 5 min szparagi i dymkę.
  4. W tym czasie pokrój na ćwiartki pomidory, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w kosteczkę.
  5. Makaron rurki wymieszaj z pomidorami i duszonymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie plasterki wędliny zwiń w rulon, pokrój w talarki, ułóż na sałatce. Sezam upraż na patelni bez tłuszczu, posyp sałatkę. Udekoruj listkami bazylii, zaraz podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Makaronowa sałatka ze szparagami - polecam!