Makaronowa sałatka z mozzarellą

Dla wielbicieli oliwek i mozzarelli!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Makaronowa sałatka z mozzarellą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag makaronu rurki lub penne
  • 15 dag czarnych oliwek
  • opakowanie mozzarelli w kuleczkach
  • 4 pomidory
  • spora garść rukoli
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 3 łyżki kaparów
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • posiekany ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimna wodą i odsącz na sicie.
2. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
3. Oliwki i mozzarellę dobrze odsącz.
4. Pomidory opłucz i pokrój w ćwiartki.
5. Makaron wymieszaj z pomidorami, oliwkami, serem, kaparami, rukolą.
6. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, octem winnym, czosnkiem.
7. Sos dopraw solą i pieprzem.
8. Polej sałatkę, wymieszaj.
9. Przed podaniem posyp orzeszkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)