Lekka sałatka z kuskusem

Lekka sałatka z kuskusem to idealne danie na letni dzień

DRUKUJ PRZEPIS
Lekka sałatka z kuskusem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag błyskawicznej kaszki kuskus
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • pęczek dymki
  • pół strąka żółtej papryki
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kaszkę kuskus zalać wrzątkiem, tak, by przykrywał ją 1-cm warstwą. Lekko posolić, wymieszać, przykryć, odstawić na 10–15 minut. Przemieszać widelcem, wystudzić.
  2. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Dymkę oczyścić, posiekać razem ze szczypiorem. Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić w kostkę. Ogórek umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasionka, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć. Miętę opłukać, osuszyć, oberwać listki, posiekać.
  3. Rozdrobnione warzywa wymieszać z kaszką, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Sałatkę z kuskusem od razu podawać.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
xXx/7 miesięcy temu
Kaśka! Jakie te ziółka?! Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje za odpowiedź. Jak to teraz mówi młodzież thx!!